Zelfregulering

Aan hen die zich zorgen maken over Facebook. Het probleem is niet Facebook, maar dat overheden nalaten de beïnvloeding aan banden te leggen. Als jij van Facebook gaat, blijven bedrijven zoals datzelfde Facebook jou gewoon volgen en bestoken op andere websites en apps.

Dat is het probleem. Dat kun je de bedrijven niet laten ‘zelf reguleren’ zoals de VVD altijd roept, dat kun je alleen centraal afdwingen, liefst op Europees niveau. Want daarin lopen wij als Europa voorop, maar nog lang niet ver genoeg.

In de jaren 60 was er het verhaal van de beïnvloeding door één enkele frame Cola in een bioscoopfilm. Een boel mensen ging in de pauze die zooi drinken en als zij nu nog leven, stemmen ze vast op Donald Trump.

Kijk je wel eens naar Victor Mids? Hij laat ook zien dat veel mensen super beïnvloedbaar zijn, en dàt moet wat mij betreft op de agenda. Overheden moeten daarmee bezig zijn, zoals met die ene frame in de jaren 60, dat werd toen verboden vertelt het verhaal.

Aan de andere kant helpt het ook dat mensen zich er bewust van zijn hoe het werkt. Als de goocheltruc wordt uitgelegd is er al een stuk minder aan. Maar omdat zeker een kwart van de mensen helemaal niet kan snappen hoe zoiets werkt en stévast bij elke truc roept dat er meer is tussen hemel en aarde, dáárom moet de overheid ons er tegen beschermen.